Mer om silversmide

Fick en kommentar om att jag skulle berätta lite mer om hur silversmideskursen gick till och klart kan jag det. Mamma och jag gick en helgkurs, sedan finns det ju även kurser som är en gång i veckan. Det började alltså igår. Vi var 6 stycken plus läraren, och höll till en en källarlokal nära centrum.
Vi fick börja med att säga våra idér om vad vi ville göra och så sa läraren om det var för svårt eller inte. Jag började med armringen. Då gör man så att man först ritar på ett papper hur man vill att den ska se ut. Sedan lägger man mallen på en silverplatta och sågar ut formen. När man sågat klart filar och sandpapprar kanterna så det blir släta och fina.
Nu är plattan väldig hård och svår och jobba med, så dö glödgar man den. Alltså man värmer upp den med gaslåga. Sedan kyler man ner den snabbt. Efter det kan man jobba med den. Ska man ha någon stans i så slår man i det innan man börjar böja plattan. Det gäller att slå hårt en gång. För slår man flera gånger kan den hamna i olika spår.
Sedan är det dags att börja forma plattan som man vill ha den. Detta gör man med händerna så gott man kan. De man inte kan göra med händerna tar man med tänger, men det vill man göra så lite som möjligt då det kan lämna märken. När den fått den fom man vill ska man lägga den i syra, och sedan ska den poleras tills den är alldeles blank och fin. Sist ska den ligga i en tumblare i ca en timme.
För att göra armbandet måste man först börja med att göra ringar. Det gör man genom att linda silvertråden runt en metall-"pinne" med rätt tjocklek. Sedan sågar men isär dessa för att få ensilkda ringar. Det gäller att såga rakt. När man är klar med alla ringar ska man sätta ihop dem. Det finns olika kedjor som man kan göra så det lättaste är att följa en manual för den kedja man vill göra.
För att sätta ihop ringarna för man så att man drar ändarna förbi varandra några gånger så det knäpper och sedan så att ändarna kommer mot varandra. Detta gör så att det byggs upp en spänning och man behöver inte löda ihop ringarna. När det är klart ska även denna poleras och ligga i tumblarn i ca en timme.
Ha det bra