Vårt amningsavslut

För två veckor sedan ammade jag för sista gången. Jag tänkte att jag skulle beskriva vårt avslut för att eventuellt ge tips och uppmuntran åt andra. Jag har verkligen trivts med att amma och hade gärna fortsatt om det inte var för att jag ska börja jobba. Självklart går det att amma samtidigt som en jobbar men för oss kändes det bästa att sluta innan för att jag kommer jobba så oregelbundet. 


Som ni vet så har vi ju använt oss av boken somna utan gråt sedan sommaren och det har helt klart blivit bättre än vad det var då men långt ifrån ett avslut. Eftersom sedan ganska länge slutat amma på dagen bestämde vi oss att ta bort amning i sängen. Så fredag den 20 oktober ammade vi nere i soffan innan vi började nattningen med att byta till pyjamas och så. Första natten var riktigt tuff för oss alla. Jag började med att sjunga och vagga, Ludde var otroligt ledsen och skrek en massa. Det kändes otroligt jobbigt och jag kände flera gånger att jag ville ge upp men att det vi då klarat av skulle vara förgäves. Vi bytte till selen och Ludde somnade efter en stund. När vi skulle lägga oss ner så vakna han och jag gick upp igen och vaggade. Han somnade om och då kunde vi lägga oss ner. Han sov då i ca 2 timmar och vi fick gå upp och vagga igen. Vi hade även vatten som vi erbjöd. Efter ett tag somnade han om och sov några timmar till. Vid 3 vaknade vi igen och då verkade han hungrig så då gick vi ner till soffan och ammade. När vi gick upp igen kunde han inte komma till ro och vid fyra gick John ut med honom i vagnen och då sov han till 6.

Andra natten började vi på samma sätt med att amma i soffan innan nattningen. Jag började med att sjunga och så i sängen med Ludde kunde inte riktigt komma till ro så jag gick upp och vaggade och då kunde han somna ganska snabbt. Sedan vakna han efter ca 3 timmar och var ledsen. Så fort han fått lite vatten kunde han somna igen. Vid 4 vaknade han igen och då gick vi faktiskt också ner och ammade i soffan men det var mest för att mina bröst gjorde så fruktansvärt ont! När vi gick upp igen kunde Ludde komma till ro och somna igen. 

Tredje natten kunde Ludde komma till ro och somna i sängen medan jag sjung och höll om honom. Han vaknade ett par gånger under natten men vi behövde bara lägga honom ner igen så somnade han. Och så fortsatte det sen. Så på söndagen veckan efter ammade vi på sista gången på kvällen. På måndagen blev han lite besviken när vi inte ammade men det gick ändå bra. Under hela processen har vi pratat med honom och förklarat varför och bekräftat vad han känner. Han kanske inte förstår jättemycket av det men det hade känts så fel att inte göra det.