Mer om silversmide

Fick en kommentar om att jag skulle berätta lite mer om hur silversmideskursen gick till och klart kan jag det. Mamma och jag gick en helgkurs, sedan finns det ju även kurser som är en gång i veckan. Det började alltså igår. Vi var 6 stycken plus läraren, och höll till en en källarlokal nära centrum.
Vi fick börja med att säga våra idér om vad vi ville göra och så sa läraren om det var för svårt eller inte. Jag började med armringen. Då gör man så att man först ritar på ett papper hur man vill att den ska se ut. Sedan lägger man mallen på en silverplatta och sågar ut formen. När man sågat klart filar och sandpapprar kanterna så det blir släta och fina.
Nu är plattan väldig hård och svår och jobba med, så dö glödgar man den. Alltså man värmer upp den med gaslåga. Sedan kyler man ner den snabbt. Efter det kan man jobba med den. Ska man ha någon stans i så slår man i det innan man börjar böja plattan. Det gäller att slå hårt en gång. För slår man flera gånger kan den hamna i olika spår.
Sedan är det dags att börja forma plattan som man vill ha den. Detta gör man med händerna så gott man kan. De man inte kan göra med händerna tar man med tänger, men det vill man göra så lite som möjligt då det kan lämna märken. När den fått den fom man vill ska man lägga den i syra, och sedan ska den poleras tills den är alldeles blank och fin. Sist ska den ligga i en tumblare i ca en timme.
För att göra armbandet måste man först börja med att göra ringar. Det gör man genom att linda silvertråden runt en metall-"pinne" med rätt tjocklek. Sedan sågar men isär dessa för att få ensilkda ringar. Det gäller att såga rakt. När man är klar med alla ringar ska man sätta ihop dem. Det finns olika kedjor som man kan göra så det lättaste är att följa en manual för den kedja man vill göra.
För att sätta ihop ringarna för man så att man drar ändarna förbi varandra några gånger så det knäpper och sedan så att ändarna kommer mot varandra. Detta gör så att det byggs upp en spänning och man behöver inte löda ihop ringarna. När det är klart ska även denna poleras och ligga i tumblarn i ca en timme.
Ha det bra

Silversmide och hundkurs

Hejsan, hur har helgen varit? Jag har haft fullt upp kan man väl säga. Men bara med en massa roliga grejer. Igår och idag har mamma och jag varit på silversmideskurs och det var verkligen riktigt roligt. En armring och ett armband blev det. Jag blev supernöjd med grejerna. Jag var även ner på stan en liten stund och hittade lite underkläder. Har länge letat efter en svart axelbandslös BH med lite spets, och det har varit jättesvårt att hitta en som passar. Men idag lyckades jag, hade jag inte gjort det så hade jag nog gett upp. Hittade faktiskt två som var jättefina, men den ena var slut i svart. Men kanske att jag köper den om den kommer in igen.
Idag började också lydnadskursen med Frans. Jag var lite nervös innan att de andra skulle vara på en högre nivå och så. Men det verkar som om alla är på nästan samma nivå så tror det kommer bli jättebra. Sedan är vi bara 6 stycken också så man får mycket hjälp. Det är också samma instruktör som i höstas så det är kul. Hon tyckte att Frans växt sig riktigt fin sedan vi slutade i höstas. Alltid kul att höra. På torsdag börjar ju utställningskursen också så vi kommer ha fullt upp de kommande veckorna.
Om en liten stund kommer farmor och farfar och hämtar Frans. Han ska bo där till på tisdag. Jag har nämligen praktik. Mamma har ju annars varit hemma med honom men nu måndag och tisdag ska hon iväg med jobbet och vara borta hela dagen. Så då är det snällt att farmor och farfar kan ställa upp och passa Frans.
Ha det bra

Våren är här

Vi fick sluta lite tidigare från seminariet, så jag passade på att gå lite på stan. Jag har spannat in en massa grejer som jag ville prova. Men tråkigt nog var det inget som passade. Blev riktigt besviken. Så det blir till att leta vidare för lite nya grejer vill jag ha.
Det märks att våren är här nu, jag vägrar tro något annat. Vägarna till skolan var sopade så det var inga problem alls att cykla. Känns riktigt bra att kunna cykla till skolan nu, känns liksom som om man är friare. När jag kom hem tänkte jag att jag kunde sitta ute i solen på baksidan och läsa lite och så kunde Frans få springa runt i trädgården. Riktigt skönt var det och han tyckte det var superkul. Vill inte släppa ut honom så att han är själv i trädgården, nog för att den är inhägnad så han springer inte iväg men det kan ju komma in andra djur. Lite läskigt var det dock när det blåste mycket, då ville han in igen.
Ha det bra